Minipivovar Ujkovice a značka Slepý krtek vznikly v roce 2011 po dlouhém plánování, budování a zkoušení v malé vesnici v budově bývalého nádraží. Snažíme se vařit z kvalitních surovin a klasickými postupy. Varna je 300 litrová a vaříme zhruba 300-600 litrů piva měsíčně. Pořádáme také kurz vaření piva v domácích podmínkách.

V minipivovaru Ujkovice se vyrábějí různé druhy nefiltrovaných piv. Všechna naše piva se jmenují Slepý krtek s následnou další specifikací. V současné době vaříme zejména:

• Světlý ležák 12°
• ALÍK – spodně kvašené pivo, za studena chmelené americkými chmely. Směska chuti českého ležáku s plným tělem a s americkým citrusovým ocáskem. Dle ročního období vyrábíme různé stupňovitosti a barvy.
• Kávový ležák – polotmavé pivo, do kterého přidáváme při chmelovaru vlastní čerstvě praženou a namletou kávu.
• Podzimní speciál – pivo okořeněné při chmelovaru směsí vánočního koření.

Kde jsme na čepu

  • Momentálně nám sládka vyhnal covid do jiného zaměstnání. Vyrábíme pouze ve volnch chvílích, hlavně pro valstní spotřebu. Naše pivo je občas možné ochutnat na probíhajícím kurzu. Občas  V břiše velryby v Mladé Boleslavi kde provozujeme komunitní kino klub.

 

Výroba piva

Specifikum našeho výrobního zařízení je jeho jednoduchost. Jedná se prakticky o zařízení, které má mnoho domácích vařičů doma, jen je jeho kapacita vyšší. Naše začátky byly však v domácím vaření v hrnci (viz článek Jak jsme začínali s domácím vařením piva) a náš první zkolaudovaný pivovar byla varna z na zakázku upravených KEG sudů. Naše bohaté zkušenosti tak rádi předáváme na kurzech vaření piva, příp. při technickém poradenství.

Co se týče surovin, chmel dodávaný v peletkách nakupujeme přímo od pěstitelů v Žatci, slad z rodinné sladovny Kounice a kvasnice z pivovaru Svijany.

Nová varna