Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Někdy člověk až na poslední chvíli zjistí, že by měl kontaktovat nějaký orgán, o kterém do té chvíle ani netušil, že existuje. A to byl náš případ se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Nejde totiž jen o to zprovoznit výrobu, udělat rekolaudaci, ale je i nutné nahlásit se všude, kde je potřeba. To znamená včas vypracovat různé dokumenty a připravit se tak na všechny kontroly.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce je orgán, který se stará o naši bezpečnost jakožto spotřebitele. Kontroluje veškeré zemědělské a potravinářské produkty, které přijdou na trh. Kontrolují jejich kvalitu, zdravotní nezávadnost a podmínky výroby, která musí splňovat hygienické podmínky.
Prvním krokem je tedy se nahlásit a to nejdéle v den uvedení výroby do provozu. Z internetových stránek Státní zemědělské a potravinářské inspekce www.szpi.gov.cz si stáhnete přihlášku (jedná se o jeden list papíru), která vás sama nevede, co a jak vyplnit. Po vyplnění jí zašlete na příslušnou adresu.
Co všechno je potřeba mít pro případnou kontrolu?
- Stavební podmínky jsou stejné jako pro hygienu (větrání, omyvatelnost, WC, přístup k vodě na mytí rukou, zabezpečení proti kontaminaci . . .)
- Atesty na veškeré výrobní zařízení – musí být vhodné na výrobu a skladování potravin
- Atesty od obalových materiálů.
- Atesty od vodovodního potrubí.
- Atesty na veškeré vstupní suroviny, včetně rozborů vstupující pitné vody.
- Správně zpracované etikety dle legislativy, pokud máte lahve.
- Základní rozbory piva, pokud již vyrábíte.
- Deratizační plán.
- Archivovat veškeré varné listy, ze kterých lze vyčíst objemy várky, množství a druh vstupujících surovin, způsob zpracování, datum, extrakt původní mladiny. Podle varných listů a označení prodaných výrobků musíte být totiž schopni vysledovat možné příčiny kontaminace výrobku v případě, že by se po vašem pivu někomu udělalo zle (tedy pokud nejde o případ, že vypije 15 kousku za večer :).
- Vypracování funkčního HACCP, což je systém stanovení a kontroly kritických bodů. Tento dokument si můžete nechat zpracovat poradenskou firmou, nebo si jej můžete udělat sami. Na to je třeba trochu zkušenosti s výrobou a držet se vyhlášek vztahujících se k potravinám.
Z legislativy budete potřebovat zejména následující nařízení a vyhlášky.
- Nařízení ES č. 178/2002 (čl. 14,16,18,19)
- Nařízení ES č. 852/2004
- Zákon č. 110/1997 Sb.
- Vyhláška č. 113/2005 Sb.
- Vyhláška č. 335/1997 Sb.
Všechny jsou ke stažení na www.szpi.gov.cz a http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm.
To by mělo být vše a doufejme, že co se týče legislativy a úředních povinnosti, už jsme nic neopomněli. Přejeme hodně trpělivosti s papírováním.
Související články:
Jak z homebreweringu udělat oficiální pivovar?
Jak na spotřební daň z piva